Resimler

Gamze Kömür Santrali; Adana sahillerindeki 17. santral girişimi

“Enerji üretim ve depolama bölgesi” olarak ilan edilen Yumurtalık sahiline kömür santrali kurmak isteyen şirketler, şekere üşüşen sinekler misali birbirleriyle yarışa girmişçesine müracaatta bulunmaya devam ediyorlar. ÇED raporu hazırlayarak bakanlığa başvuran şirket bu defa tanıdık, Çukurova Demtaş Enerji Üretim Ticaret A.Ş. Bu şirketi nereden tanıyoruz derseniz, aynı şirket, aynı yere daha önce de iki ayrı kömür santrali kurmak için ÇED raporu hazırlayıp, müracaatta bulunmuştu. Adana merkezli şirketin önceki iki girişimi hakkında bakanlık incelemesi devam ederken şimdi üçüncü bir santral için ÇED raporu hazırlamış ve bakanlığa sunmuş bulunuyor.

Önce, bu yeni kurulmak istenen santralin ÇED raporundan edindiğimiz bilgilerle özelliklerini sıralayalım.

Adı: GAMZE TERMİK SANTRALİ

Kurulmak istenilen yer: Yumurtalık – Sugözü

Gücü: 2×600=1.200 MWe

Yatırım bedeli: 3.600.000.000 TL

Toplam alan: 123 ha, şahıs arazisi

Çalışma ömrü: 49 yıl, epdk kararıyla uzatılabilir.

Çalışacak işçi sayısı: 350

Yakıt: İthal kömür

Konum: Sugözü’ne 1.125 m., Demirtaş’a 2.550 m., Sugözü konutlarına 570 m., Yumurtalık lagünü ve sulak alanına, tabiatı koruma alanına kuş uçuşu 15 km.

İnşaat süresi: 3 yıl

Yıllık ortalama brüt elektrik üretimi: 9.500 GW saat/yıl

1 saatte yakılacak kömür miktarı: 361 ton

1 günde yakılacak kömür miktarı: 8.664 ton

Santral soğutma suyu: Deniz suyu kullanılacak ve tekrar denize deşarj edilecek.

ÇED raporu halk bilgilendirme toplantısı tarihi: 11 Ağustos 2016 Perşembe günü, yer ve saat sonra açıklanacak.

Son zamanlarda şirketlerin hazırlattıkları ÇED raporlarında görmeye alıştığımız çirkin bir durumla -sözümona kurnazlıkla- burada da karşılaşıyoruz, gerçekleri halktan gizlemenin bir yolunu daha bulmuş görünüyorlar. Böyle bir yatırım için bilinmesi gereken en hayati bilgileri ÇED raporunda bulamıyoruz. Diyorlar ki; efendim, bu ön çed raporudur, çalışmamız devam etmektedir, filan konuda kesin bilgileri çed raporunun ilerleyen aşamalarında sunacağız. Buna karşılık biz ekolojistler de diyoruz ki; çocuk mu kandırıyorsunuz, bu yatırım konusunda halk bilgilendirme toplantısı bir defa yapılıyor, orada da en hayati bilgileri vermiyorsunuz, sonra bildireceğinizi söylüyorsunuz, sonra da karşınızda sadece ilgili bakanlık yetkilileri kalıyor, halk devreden çıkmış oluyor, Sugözü Köyü’nden kim daha sonra bakanlık il müdürlüğüne gelip, ilan edilen bir aylık inceleme ve itiraz döneminde “şu açıklanmayan rakamlar belli oldu mu, görebilir miyim?” diyecek? Yatırımın o köye, o yöreye ve topyekün hayata ne kadar zarar verebileceğini somutlayan rakamların halktan gizlendiği iddiamızı incelediğimiz ÇED raporu üzerinden açıklamaya çalışalım.

Aşağıdaki paragraf Gamze termik santrali ÇED raporundan alınmıştır:

“Kömürle çalışacak olan enerji santralinin işletmesi süresince kullanılacak yakıt nedeniyle değişken miktarlarda kükürt dioksit, hidrokarbonlar, nitrojen oksitler, karbon monoksit ve partikül maddelerin emisyonları söz konusudur. Bunlar lokal hava kalitesini rüzgar şiddeti ve yönüne bağlı olarak olumsuz etkilerler. Bu etkiler için ÇED çalışması kapsamında modelleme çalışmaları yapılacak ve etkilerin büyüklüğü ve kapsamı belirlenecektir.” Şimdi birlikte düşünelim. Bir günde 8.664 ton kömür yakılacak bir santral söz konusu ve ÇED raporunda zehirli gazlar için sadece yukarıdaki paragraf yazılmış. Ne diyor bu paragraf; çok zehirli gazlar atmosfere yayılacak, ileride bunların etkilerinin büyüklüğü ve kapsamı konusunda çalışma yapacağız. Bu halk ile alay etmek değilse, nedir?

Aynı rapordan bir örnek daha vermek istiyoruz. Aşağıdaki alıntı da ÇED raporundan:

“İşletme aşamasında su kullanımı ile ilgili detaylı bilgiler ÇED raporunda verilecektir.”

1.200 MW’lık santral kurmaya kalkacaksın, soğutma suyunun denizden alınacağını söyleyeceksin, sonra da bununla ilgili bilgileri sonra vereceğim, diyeceksin. Benzeri güçteki santrallerin bir saatte yüzbinlerce ton deniz suyu kullandığı, ısınmış ve arıtılmış olarak, ölü bir su halinde tekrar denize deşarj edildiği biliniyor, bu durumun deniz ekosistemini alt üst edeceği ortada, siz yatırımın halka açıklandığı toplantıda bu konularda tek kelime söylemeyeceksiniz, bilgiyi daha sonra vereceğinizi söyleyeceksiniz, bunun adı da “halkı yatırım hakkında bilgilendirmek” olacak, öyle mi?

Bu şekilde, bilgiyi halktan saklayarak hazırlanmış ÇED raporlarını geri çevirmeyerek süreci başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerini şirketlerden yana olmakla suçluyor ve haklarında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığımızı kamuoyu önünde duyuruyoruz.

Aynı zamanda ve israrla, bakanlık yetkililerine sormaya devam ediyoruz: Yumurtalık sahiline yapılması planlanan, ÇED raporları hazırlanan, şimdiye kadar yarısının ÇED raporlarını kabul ettiğiniz kömür santrallerini tek tek ele almaktan vazgeçip, toplam etkisini hesap ederek değerlendirmeye ne zaman başlayacaksınız? Bunu yapmak sizin asli göreviniz değil mi? Yoksa, bu görevi Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ÇED raporu tarafınızdan kabul edilmiş şirketlere lisans verirken yapar, diye mi bekliyorsunuz? Çevre ile doğrudan ilgili bir konuyla enerji bakanlığına bağlı bir kurum neden ilgilensin?

Gamze termik santrali ÇED raporu, bütün çed raporlarında görmeye alıştığımız şu paragrafı da içermektedir:

“Sonuç olarak; proje konusu tesislerin ÇED raporunda belirtilen kontrol yönetmeliklerinin titiz ve eksiksiz biçimde uygulanması neticesinde, çevresine ve etki alanına olumsuz bir etkisinin olmayacağı düşünülmektedir.”

Biz ekolojistler tam aksine; bir günde 8.664 ton kömür yakacak olan ve yine bir günde yüzbinlerce ton deniz suyunu kullanacak olan bu tesisin çevresine ve etki alanına çok ama çok zarar vereceğini düşünmekteyiz. Sonuç olarak da şöyle demekteyiz: Bu yatırımdan kazanan sadece yatırımcı şirket olacak, toplam yatırım tutarını birkaç senede çıkarıp, hiçbir alanda kazanamayacağı kadar parayı yıllar boyunca kazanmaya devam edecek, kaybeden ise bölgede yaşayanlar ve tüm canlı hayat olacaktır. Küresel ısınmaya neden olan ana gaz olan karbondioksit salınımını da unutmamak gerekir. Bu ÇED raporu kabul edilmemelidir.

AÇP’nin de katıldığı Termik Karşıtı Forum, Pazar günü İskenderun’da!

Adana Çevre Platformu üyesi Yaşar Gökoğlu’nun da konuşmacı olarak katılacağı Termik Karşıtı Forum, 22 Mayıs Pazar günü saat 14’de İskenderun HATSU toplantı salonunda yapılacaktır. Tüm Çukurovalıları bekleriz.

 

İskenderun II

Kentli Hakları Paneli 21 Mayıs’ta

image

Mimarlar Odası  tarafından düzenlenen  Kentli Hakları Paneli, 21 Mayıs günü  saat 13’te Seyhan Oteli’nde yapılacaktır.

Ekoloji Saati’nde Cerattepe’yi konuştuk.

AÇP aylık radyo programı ‘Ekoloji Saati’nde bu hafta Cerattepe’deki sivil doğa savunmasını ve alınacak dersleri konuştuk.

Yumurtalık kömür santralleri Karikatür Kitapçığımız

Yumurtalık’ta yapılacak kömür santralleri ile ilgili, geçen Kasım ayında yayınladığımız karikatür kitapçığımız büyük ilgi gördü. Kitapçığımızı henüz elinize geçmediyse, aşağıdaki sanal kopyasına göz atabilirsiniz.

Yumurtalık kömür santrallerinin yaratacağı etkiler ile ilgili Karikatür Kitapçığımız

 

 

Akkuyu’da Nükleer Karşıtı Yürüyüş ve 8 gün Kamp

Mersin-Akkuyu’da nükleer santral kurma ölümcül inadına karşı, Mersin NKP organizasyonunda, her sene Ağustos ayının ilk haftalarında Akkuyu’da karşıt etkinlikler düzenlenir. Gelenekselleşen bu organizasyonların Ağustos ayında yapılmasının nedeni, insanlığın nükleer belası ve acı sonuçlarıyla ilk defa Ağustos ayında karşılaşmak zorunda bırakılmış olmasıdır. İkinci savaş sonlarında ABD Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombasını 6 ve 9 Ağustos tarihlerinde atmıştır.

8 – 16 Ağustos tarihleri arasında Büyükeceli çamlık alanında çadırlı kamp yapılacak, gündüz ve akşamları çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir. Bunların arasında en önemlisi; 9 Ağustos Pazar günü, saat 15.30’da, Büyükeceli Köy Meydanı’ndan başlayıp, nükleer santral kapısına kadar devam edecek olan yürüyüş ve sonrasında yapılacak olan ortak basın açıklamasıdır.

Adana Çevre Platformu olarak yürüyüş ve basın açıklaması sırasında orada olacağız. Yürüyüş ve Basın açıklaması için, 9 Ağustos sabahı Adana’dan hareket edip, aynı gün akşamı etkinlik sonrası Adana’ya geri döneceğiz. Günübirlik yürüyüşe gitmek, ya da kalıp, kamp yapmak isterseniz, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz. Kamp yapmak isteyenler için detaylı bilgi aşağıdadır. Kampa, 9 Ağustos sonrası katılmak isterseniz, lütfen Mersin NKP ile bağlantıya geçiniz (iletişim bilgileri en aşağıdadır.)

Akkuyu Kamp 2015 - IINükleer Karşıtı Kamp için Detaylı Bilgi
a- Nükleer Karşıtı Çadır Kampımız 8-16 Ağustos tarihleri arasında Gülnar ilçesinin Büyükeceli mahallesinde yapılacaktır. Çadır Kampa katılacak olan kurumların katılımcı sayılarını mümkünse isim ve iletişim listesini, Bireysel katılımcıların NKP Yürütme kuruluna 4 Ağustos 2015 Salı gününe kadar ulaştırmaları veya bilgi vermeleri.

b- Kampa katılacak kişilerin ve kurumların kampla ilgili hangi ihtiyaçları/ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri. (Not: İhtiyaçtan kasıt, Çadır, Uyku tulumu, mat vb. Ayrıca kampa hangi katkılarda bulunabileceği, kuru gıda, yaş sebze meyve, temizlik malzemesi vb.)

Yürüyüş ve Basın Açıklaması Programı
6 Ağustos Hiroşima ve 9 Ağustosta Nagasaki’ye atılan Atom bombalarının 70. Yıl dönümü nedeniyle 9 ağustos 2015 tarihinde saat 15:30’da Büyükeceli mahallesinden yürüyerek Akkuyu NGS Kapısı önünde basın açıklaması yapılacaktır.Kampta Yapılabilecek Etkinlikler ve Gerekli MalzemelerKamp İçin Gerekli Malzemeler:
1- Çadır, battaniye, şişme yatak, mat+uyku tulumu, sıvı sabun, tuvalet kâğıdı, içme suyu vb.
2- 150 adet sandalye, 20-25 masa, bir sahne, katılımcı sayısı anlık 40-50 kişiden fazla olacaksa birkaç seyyar tuvalet,
3- Yemek yapmak için gerekli sebze, meyve, yağ, tuz vb. ocak, kap kacak,
1. Bisiklet Turu (Mersin Akkuyu yada farklı güzergahlar)
a- Bisiklet
b- Güzergah (Silifke’den başlayabiliriz)

2. Köy Okulunun Boyanması ve kitap bağışı.
a. Boya, fırça, rulo
b. Kitap

3. Atölye Çalışması (Resim, tiyatro, kısa film, müzik, heykel, duvar boyama vb.)

4. Güneş enerjisi ile çalışan bir düzeneğin kamp alanında kurulması
a. Düzeneği kuracak birinin bulunması

5. Film Gösterimi (Yazlık Sinema formatında Belgesel Gösterimleri)
a. Hiroşima ve Nagazaki ile ilgili bir belgesel yada film.
b. Nükleer kazalar veya nükleer santrallerin kurulduğu alanlarda yaşananları anlatan bir belgesel.
c. Farklı filimler (özelikle festival filimleri)

6. Nagazaki (9 Ağustos) ve Hiroşima’ya (6 Ağustos) nükleer bomba atılmasının yıldönümü anma etkinlikleri
a. Yürüyüş ve basın açıklaması, akşam ölenlerle ilgili bir anma etkinliği.

7. HES’ler, Termik Santraller, Çimento Fabrikası, Yenilenebilir Enerji Konulu Konf. /Panel/ Forum
a. Katılımcı konuşmacıların belirlenmesi veya serbest kürsü konuşmalarının yapılması.

9. Doğa Yürüyüşü

10. Kamp Ateşi Söyleşileri (Deneyim Aktarımları, Termik, Nükleer, HES vb. mücadele örnekleri)

İLETİŞİM (MERSİN NKP):

GAZİ DÜZ:5302127902
ERKAN DEMİR:5309602073

Soner Çetin’den parkını savunan halkta kasıt arayışı!

Yüzüncü Yıl Doğalpark’ı, yazın ortasında, mahalleliye sormadan özel işletmeye devreden Soner Çetin, civar mahallelerde dağıttığı bildirilerde, parkın ellerinden gitmesine tepkilerini medenice koyan duyarlı insanları, saldırgan ve kasıtlı davranmakla suçluyor. İşini, gücünü bırakıp gönüllü bir şekilde parklarını korumaya çalışan Yüzüncü Yılın emekli, memur ve dar/orta gelirli halkının ne kasıtı olabilir, arkasında kim olabilir? Soner Çetin bu suçlamalarına açıklık getirmelidir.

Soner Çetin’in park civarındaki mahallelerde dağıttığı bildiri:
YeniBelge 2_1YeniBelge 2_2

Toplumsal Ekoloji konulu Sohbetimiz bu akşam saat 18’de Resatbey’deki Sanat Kahvesi’nde

image

Yeni afişimiz: Kömür Santralleri Öldürür!

AÇP Kömür Santral Afişi (Yeni)