BASIN BÜLTENİ: AYNI KÖYE 6. KÖMÜR SANTRALİ!

Türkiye Hükümeti’nin uygulamaya israrla devam ettiği akla, mantığa, bilime, çağdaş gelişmelere aykırı enerji politikalarının acı sonuçları belki de en çok Çukurova’da yaşanıyor.
Bilinen bir gerçek var: Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini enerji tüketimine bakarak ölçme devri artık çok gerilerde kaldı. OECD ve Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, tüm gelişmiş ekonomilerin enerji tüketimleri artmıyor, aksine yıllık tüketimleri neredeyse sabit. Biz ise, gelişmişliği aşırı israf sanan bir yönetimin esiri durumundayız.

Yumurtalık Liste

Adana’nın Yumurtalık İlçesi sahillerine 12 kömür santrali kurulması planlanıyor. Bunların hepsi ithal kömür ile çalışacak ve soğutma suyunu denizden alacaklar. Türkiye şu anda bile kömür ithalatında dünya 8’incisi. Dünyanın öbür ucundan gemilerle kömür getir, Yumurtalık sahilinde yak, doğayı geri dönülmez biçimde kirlet ve bütün bunların “gelişme, kalkınma” olduğunu söyle! Hayır, bizler bu kadarını haketmiş olamayız!
Elbette, bütün bunlar hükümetin planlaması ve teşviki ile oluyor. Tatlı paranın kokusunu alınca, ilgili-ilgisiz birçok şirket de yatırım yapmak için birbirleri ile yarışıyor. O kadar tatlı bir yatırım ki; 1-2 milyar liralık yatırım yapıyorsunuz, ikinci sene kar etmeye başlıyorsunuz ve yatırmın ömrü 49 yıl! Bölgeye zehirli gazlar yayılacakmış, asit yağmurları yağacakmış, deniz eko-sistemi geri dönülmez biçimde bozulacakmış, adeta ölü bir su haline gelecekmiş, kimin umurunda? Atmosfere salınacak tonlarca CO2 ise konu bile edilmiyor.
Yatırmcı şirketler için ÇED raporu hazırlayan mühendislerin içine düştükleri acıklı durum ayrı bir facia. “Ruhunu şeytana satmak” deyimi, bu zavallı genç mühendisler için “mühendislik ahlakını patrona satmış” olarak söylenebilir. ÇED raporunun halka açıklanma toplantılarında bu mühendisler halkın karşısına geçip, kurulacak olan kömür santralinin zararlı etkilerinin olmayacağını, denizin ise “sınırsız kaynak” olduğunu söyleyebiliyorlar.
Yumurtalık sahillerine kurulması planlanan 12 kömür santralinin 6’sı Sugözü Köyü’nde bulunuyor. Bunlardan biri halen çalışıyor, ikisinin ÇED raporu bakanlık tarafından kabul edildi, üçünün ÇED süreci ise devam ediyor. Şimdilik son yatırımcı olarak bilinen Ayas Enerji Elektrik Üretim A.Ş.nin kuracağı Misis Termik Santrali’nin ÇED raporu halka açıklanma toplantısı 5 Mart 2015 tarihinde Sugözü Köyü’nde yapıldı. Adana Çevre Platformu olarak beş arkadaş toplantıya katılıp, itirazlarımızı konuşmalarımızla, pankartlarımızla ve yazılı olarak belirttik.
Bölgemizde yaşanan bu felaketin engellenmesi için ilk yapılması gereken, olayın kamuoyunda duyulmasını sağlamak ve farkındalık yaratmaktır. Bu konuda basının yardımına ve desteğine ihtiyaç var.
Saygılarımızla.

ADANA ÇEVRE PLATFORMU

Yorum bırakın